SİVAS CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ
ARAMA VE KURTARMA (CAK) BİRİMİ YÖNERGESİ
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç
MADDE 1 – (1) Bu Yönergenin amacı; Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Rektörlüğü’ne bağlı olarak kurulan Arama ve Kurtarma Biriminin amaçlarını, faaliyet alanlarını ve çalışma usul ve esaslarını düzenlemektir.
MADDE 2 – (1) Bu Yönerge; Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Rektörlüğü’ne bağlı olarak kurulan Arama ve Kurtarma Biriminin amaçlarını, faaliyet alanlarını ve çalışma usul ve esaslarını kapsar.
MADDE 3 – (1) Bu Yönerge, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 14 üncü maddesi, 5902 sayılı Afet ve Acil Durum Yönetimi Merkezi Başkanlığı’nın Teşkilat ve Görevleri Hakkındaki Kanun’un 26 ıncı maddesi, 6/8/2011 tarih ve 28017 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezleri Yönergelerinin Hazırlanmasına Dair Usul ve Esaslar Tebliği ile 3/1/2014 tarih ve 28871 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan Türkiye Afet Müdahale Planına (TAMP) dayanılarak hazırlanmıştır.
MADDE 4 – (1) Bu Yönergede geçen;
ç) Birim: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Arama Kurtarma Birimini,
ğ)Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesini,
İfade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Birimin merkezi
MADDE 5 – (1) Birimin merkezi Sivas Cumhuriyet Üniversitesi yerleşkesindedir.
MADDE 6 – (1) Birim, faaliyetlerini Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Rektörlüğüne bağlı olarak yürütür ve afet ve acil durumların her türü için AFAD ve paydaşları ile işbirliği içerisinde, Bütünleşik Afet Acil Durum Yönetim Sisteminin tüm evrelerinde faaliyetlerde bulunur.
(2) Birimin amaçları ve faaliyet alanları şunlardır:
a) Başta doğa kaynaklı afetler olmak üzere arama ve kurtarma gerektiren her türlü afet ve acil durumlarda gönüllü olarak çalışmak,
b) Üniversitemizin Akademisyen, personel ve öğrencilerin, olağanüstü durumlarda hayatta kalma yeteneğini artırmak,
c) Başta Üniversitenin akademisyen, personel ve öğrencileri olmak üzere talep eden her kuruluşa Afet Bilinci, Arama ve Kurtarma konularında eğitimler vermek, tatbikatlar gerçekleştirmek, ortak bir afet kültürü dili oluşturmak ve uzmanlık gerektiren konularda nitelikli personel yetiştirerek bu alanda hizmet vermek,
ç) Üniversitemiz bünyesindeki akademik birimlerin bilgi, teknoloji ve tecrübelerinden faydalanarak afet ve acil durum yönetim sistemleri, müdahale sistemleri ve müdahale ekipmanları konusunda AR-GE faaliyetlerinde bulunmak,
d) Etkin arama-kurtarma çalışmaları için, yapılan ihbarların en kısa sürede alınmasına ve değerlendirilmesine ilişkin düzenlemeler yaparak alınan ihbar ile arama-kurtarma operasyonunu başlatacak haberleşme zincirini oluşturmak,
e) Arama-kurtarma ekibinin en kısa sürede toplanmasını ve olay yerine intikalini sağlayarak etkin arama-kurtarma çalışmaları yapmak ve operasyon için en uygun koşulları sağlamak,
f) Arama-kurtarma çalışmalarına katılacak uygun yetenekteki birim üyelerini tespit etmek ve bu üyeleri yetiştirmek için sertifikalı eğitimler almalarını sağlamak ve eğitim vermek,
g) Resmî ve özel kurum ile kuruluşlar, eğitim kurumları ve şahıslara ilk yardım, arama-kurtarma ve faaliyet alanları ile ilgili konularda eğitim ve seminerler vermek,
ğ) Kamu ve özel kurum, kuruluş ve işletmelere afet ve acil durum tatbikatı ve benzeri konularda eğitim ve danışmanlık hizmeti vererek ülkemizin afet ve acil durum kapasitesinin artmasına katkı sağlamak,
h) Ülkemiz afet ve acil durum çalışmalarında sorumlu kurum olan AFAD ve diğer ilgili resmi kurum, kuruluş ve sivil toplum kuruluşlarıyla iş birliği içerisinde olmak,
ı) Faaliyet alanlarındaki ulusal ve uluslararası organizasyonlarla eğitim, çalıştay, tatbikat vb. konularda işbirliği yapmak,
i)Ülkemiz, bölgemiz ve ilimizdeki risk analizlerine uygun müdahale, plan ve uygulamalarını gerçekleştirmek,
j) İhtiyaç duyulması halinde uluslararası kurtarma ve yardım faaliyetlerine katılmak,
k) Afet ve acil durum ile insani yardım faaliyetleri kapsamında ulusal ve uluslararası etik kuralları tüm üyelerine benimseterek uygulamaları ile tüm paydaşlara örnek olmak.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Organlar
MADDE 7 – (1) Birimin organları şunlardır:
MADDE 8 – (1) Birim Sorumlusu; Rektör tarafından Üniversite çalışanları arasından 3 (üç) yıl için görevlendirilir. Görev süresi biten Birim Sorumlusu yeniden görevlendirilebilir.
MADDE 9 – (1) Birim Sorumlusunun görevleri şunlardır:
ç) Birimin yıllık çalışma planı ile yıllık faaliyet raporunu hazırlamak, Yönetim Kurulunun onayından sonra Rektörlüğe sunmak,
MADDE 10 – (1) Yönetim Kurulu; Birim Sorumlusu, Alt Birim Sorumluları ve Üniversitenin İş Sağlığı ve Güvenliğinden sorumlu 1 (bir) üye olmak üzere toplam 9 (dokuz) kişiden oluşur.
(2) Yönetim Kurulu, Birim Sorumlusunun başkanlığında ve çağrısı üzerine en az iki ayda bir toplanır. Gerektiğinde Birim Sorumlusunun daveti üzerine olağanüstü toplanabilir. Yönetim Kurulu, üye tam sayısının salt çoğunluğu ile toplanır ve kararlar toplantıya katılanların salt çoğunluğu ile alınır. Oylar kabul veya ret şeklinde verilir. Oyların eşitliği durumunda Birim Sorumlusunun kullandığı oy yönünde çoğunluk sağlanmış kabul edilir.
MADDE 11 – (1) Yönetim Kurulunun görevleri şunlardır:
MADDE 12 – (1) Alt Birimler, ülkemizde afet ve acil durumlarda sorumlu tek yetkili kurum olan AFAD mevzuatı ile Birleşmiş Milletler INSARAG (International Search and Rescue Advisory Group)’ın saha operasyon ekipleri için hazırlamış olduğu kılavuz uyarınca oluşturulmuş yedi birimden ibarettir.
a) Arama-Kurtarma Birimi: Afet ve acil durumlarda afetzede veya kazazedenin yerinin belirlenmesine ve kurtarmaya yönelik yapılan çalışmalardır. Arama-Kurtarma Birimi, aşağıda sıralanan 5 (beş) timden oluşur:
1) Kentsel Arama-Kurtarma Timi
2) Dağcılık ve Doğada Arama-Kurtarma Timi
3) Sualtı ve Su üstü Arama-Kurtarma Timi
4) Cihazla (teknik) Arama Timi
5) İlkyardım Timi
6) Köpekle Arama Timi
Her bir tim, arama-kurtarma ile ilgili eğitimlerin tamamını almış, gerekli donanıma sahip üyeler arasından performans değerlendirmeleri sonucunda seçilir.
b) Sekreterya Birimi: Birime ait yazışmaların yapılması, üye kayıtlarının alınması, ilgili belgelerin düzenlenmesi, toplantıların, eğitim ve tatbikatların organizasyonu, akredite ve kalite süreçlerinin takibinden sorumludur.
c) Lojistik Birimi: Herhangi bir müdahale sırasında arama-kurtarma çalışmasına katılacak birimlere ilaçtan, teknik malzemeye kadar her türlü araç ve gerecin sağlanmasından sorumludur. Aşağıdaki gruplardan oluşur:
1) İnsan kaynakları
2) Tamir bakım
3) Emniyet ve güvenlik
4) Ekipman
5) Ulaşım
6) Barınma
7) İaşe
ç) Haberleşme Birimi: Birim ekibinin üyelerinin telefon, kısa mesaj ve e-mail yoluyla, tüm operasyonlar, görevler, tatbikatlar, etkinlikler vb. faaliyetlerden haberdar olmasından sorumludur. Faaliyetlere iştirak edecek personelin listesini tutar ve teyit eder. Ayrıca ekip içerisindeki amatör frekanslardaki ve resmi frekanslardaki tüm telsiz muhaberelerinden sorumludur.
Acil durumlarda ilgili kişi ve makamlarla telsiz sistemi üzerinden görüşmelerde bulunarak diğer ekipler ve kurumlar ile telsiz irtibatı sağlar. Bunun yanı sıra Birime ait web sayfasına ve grupların bulunduğu paylaşım sitelerinde güncel bilgileri paylaşmaktan ve duyuruları yayınlamaktan sorumludur.
d) Eğitim ve Proje Birimi: Üniversite öğrencileri ve personeli ile Birime dışardan eğitim için başvuran kurumlara yönelik eğitim programları ve projeler hazırlayan birimdir. Eğitmenleri, projelerde yer alacak kişileri belirler ve eğitimin planlanan zamanda ve biçimde gerçekleşmesini sağlar. Basın ve Halkla İlişkiler Biriminin vereceği bilgilendirmeler doğrultusunda da eğitim programları tasarlar. Proje grubu ise, eğitim talep eden kurumlarla, eğitimlerin doğru planlanabilmesi amacıyla içeriği ve faydaları konusunda görüşmelerde bulunur.
e) Psikolojik Destek Birimi Afet öncesi ve afet sonrasında gerek ekip personellerine gerekse afetzedelere uygulanması gereken psikolojik destek teknikleri konusunda ihtisas yapmış, tercihen psikoloji veya sosyoloji bölümlerinde lisans ve/veya lisansüstü eğitim görmüş personelden oluşur. Birim personeli afet öncesinde ekip personeline yönelik psikolojik travmalardan korunma yolları konusunda araştırmalar yaparak, eğitim programları düzenler. Ayrıca afet sonrasında psikolojik desteğe ihtiyaç duyan ekip personeline de yardımda bulunur. Afet bölgesinde kurulmuş olan diğer psikolojik destek birimlerine katkı sağlar. Özellikle çocuk psikolojisi konusunda çalışmalarda bulunur.
f) Basın ve Halkla İlişkiler Birimi: Birimin gerçekleştirdiği tüm faaliyetlerin tanıtımından sorumludur. Ekibin katıldığı tüm operasyonlar, tatbikatlar, görevler ile iç ve dış eğitimlerinin görsel olarak arşivlenmesinden sorumludur. Faaliyet esnasında alınan fotoğraf ve görüntülerin Birime ait web sitesi ile tüm sosyal medya gruplarında yayınlanmasını sağlar. Olası bir krizi öngörerek ve bu krizlerin mümkün olan en az zararla atlatılmasına veya içinde bulunulan dezavantajı avantaja çevirebilecek stratejiler geliştirmeye yönelik önlem çalışmaları düzenler.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Üye türleri
MADDE 13 – (1) Birim, faaliyetlerini üyeleri vasıtasıyla yürütür. Üye kabul işlemleri Yönetim Kurulu kararıyla kesinleşir.
(2) Arama kurtarmanın doğasında risk bulunması sebebiyle faaliyetler esnasında oluşabilecek her türlü hukuki sorumluk üyeye aittir.
(3) Hiç kimse üye olmaya veya üye kalmaya zorlanamaz.
(4) Üç türlü üyelik söz konusudur. Bunlar:
MADDE 14 – (1) Birimin amaçlarına aykırı hareket edenler, Birimi ya da arama kurtarma malzemelerini kendi kişisel çıkarları doğrultusunda kullananlar, üyelik formunda yanlış beyanda bulunanlar, verilen görevleri zamanında yapmayanlar ve yapılmasına engel olanlar, kendisine verilen görevleri sürekli aksatanlar, üye olduktan sonra 1 (bir) yıl boyunca birimle irtibat kurmayanlar ve verilen eğitimleri almayanların üyelikleri Birim Yönetim Kurulu kararı ile sonlandırılır.
(2) Üyelikten çıkarılan ve/veya çıkmak isteyen üye Birime herhangi bir maddi zarar vermişse bunu ilgili mevzuat hükümleri uyarınca ödemekle yükümlüdür.
BEŞİNCİ BÖLÜM
Eğitimler
MADDE 15 – (1) Birimin faaliyet alanları kapsamında Üniversite dışındaki kurum, kuruluş, işletme ve şahıslara vereceği her türlü ücretli eğitim ve danışmanlık hizmetleri Üniversitenin Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi üzerinden gerçekleştirilir.
MADDE 16 – (1) Birimin akademik, teknik ve idari personel ihtiyacı, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun ilgili maddelerine göre Rektör tarafından görevlendirilecek personel tarafından karşılanır.
MADDE 17 – (1) Bu Yönergede hüküm bulunmayan hallerde, ilgili diğer mevzuat hükümleri uygulanır.
MADDE 18 – (1) Bu Yönerge Senatoda kabul edildiği tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 19 – (1) Bu Yönerge hükümlerini Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü yürütür.